
Mitä seuraavaksi?
Vuosikausia puuhattu sote-uudistus alkaa viimein tulla valmiiksi, kun hyvinvointialueiden toiminta vakiintuu. Onko sote nyt siis valmis? Vastaako nykyinen järjestelmä, missä 21 hyvinvointialuetta järjestää palvelut ja valtio rahoituksen, suomalaisten tarvetta vaikkapa seuraavat 50 vuotta? Tuskinpa.

Länsi-Uudellamaalla on onnistuttu, miksi?
Monilta hyvinvointialueilta kantautuu huolestuttavia uutisia, mutta Länsi-Uusimaa on positiivisesti poikkeava esimerkki siitä, etteivät asiat kaikkialla ole aivan rempallaan. Esimerkiksi henkilöstöpula on Länsi-Uudellamaalla helpottanut maan keskiarvoa nopeammin.

Pyöräilijä pyörällä päästään
Pyörällä liikkuminen tulisi nähdä kulkumuotona, jonka sujuvuudesta ja turvallisuudesta on huolehdittava yhtä lailla kuin autoliikenteenkin. Nyt pyöräily sen sijaan nähdään vapaa-ajan hupina, johon pieni eksyskely ja umpikujiin perehtyminen luontevasti sopii…

Vaihtoehto keskuspuiston hakkuille
Kaupungin olisi järkevää tämän kaltaisissa tapauksissa tarjota metsänomistajille korvausta, jos metsänomistajat suostuvat luopumaan hakkuusuunnitelmista esimerkiksi kymmenen vuoden ajaksi. Ratkaisu olisi tietysti vapaaehtoisuuteen perustuva ja väliaikainen, mutta uudet neuvottelut hakkuiden lykkäämisestä voitaisiin käydä aina edellisen sopimuksen päätyttyä…

Länsi-Uudellamaalla on onnistumisen avaimet käsissään
Demografinen muutos yhdistää ja erottaa hyvinvointialueita. Yhteistä on se, että kaikilla alueilla demografinen muutos on käynnissä. Eron puolestaan luo muutoksen luonne. Osalla alueista väki auttamatta vähenee, toisaalle se keskittyy. Tarkasteltaessa väestökehityksen ohella hyvinvointialueiden elinvoimaa ja vetovoimaa, ovat alueet hyvin erilaisia. Tässä pelissä Länsi-Uusimaa on saanut hyvät kortit.

Kirja: Suomalainen aarniometsä
Oletko nähnyt metsässä keloja? Suomalainen aarniometsä -kirja erottaa kelohongat kuitumännyistä ja pakottaa näkemään metsän puilta. Tämä onkin välttämätöntä, jotta suojelu voidaan ottaa vakavasti. Miten muuten voisimme suojella jotakin sellaista, jonka häviämistä emme edes osaa huomata?..

Kirja: Kuinka yhteiskunnat romahtavat
Parhaita kirjoja ovat ne, joiden jälkeen lukija katsoo maailmaa uudella tavalla. Joseph Tainterin Kuinka yhteiskunnat romahtavat (1988) oli itselleni tuollainen kirja. Kirjan luettuasi et enää usko väitteisiin siitä, että Rooman valtakunta romahti vesiputkista liuenneeseen lyijyyn…

Kirja: Sinä osaat, sinä pystyt
Verrattuna muihin valtakunnan ykköspoliitikkoihin, ei Ilkka Suominen ole millään tavalla poikkeuksellinen hahmo. Sen sijaan Riku Keski-Rauskan taituruus kirjailijana tekee Ilkka Suomisen elämänkerrasta poikkeuksellisen hyvän...

Kirja: Luiden tie
Gulagin jäljillä (2019) on matkakertomuksen muotoon kirjoitettu tietokirja Gulagista, joka mielenkiintoisesta ideasta huolimatta lässähtää tylsäksi ja toisteiseksi raunioiden potkimiseksi tuulisella tundralla…

Jos Espoo ei pysty, niin pystyykö kukaan?
Espoo on asettanut tavoitteen hiilineutraaliudesta vuonna 2030, mutta ote uhkaa kirvota. Vuonna 2022 päästöjen osalta on menty huonompaan suuntaan – päästöt ovat kasvaneet…

Kirja: Johdatus 1990-luvun ajatteluun
Linkolan keskeinen teesi vaikuttaisi kieltämättä olevan se, että ihmiskunnan tulisi kuolla enemmän ja kuluttaa vähemmän, mutta tämä on vain Linkolan kolikon toinen, rosoisempi puoli…

Kirja: Talous ja humanismi
Korkman esittää uudeksi yhteiskunnalliseksi arvoksi ja päätöksenteon lähtökohdaksi ihmisen arvon tunnistamista, siis eräänlaista humanismin paluuta, sekä ihmisoikeuksia…

Kirja: Markkinat ja demokratia
Wahlroosin keskeinen teesi on se, että enemmistövaltaan perustuva demokratia ei osaa hillitä itseään ja laajenee yhä uusille alueille pakottaen vähemmistöt alistumaan enemmistön tahtoon, muun muassa verotyranniaan…
Terveysasemien jonovertailua
Kehitystä tapahtuu sote-palveluissa koko ajan. Päättäjien tehtävä on luoda asetelma, missä palveluiden kehittäminen on houkuttelevaa. Yksityisen ja julkisen eroja on vertailtava aktiivisesti…

Kirja: Karhun kainalossa
Suomen säilyminen edes muodollisesti itsenäisenä kylmän sodan kuumimpina vuosina on kohtalon oikku. Neuvostoliitolla ei olisi ollut mitään vaikeuksia Suomen miehittämisessä ja 1960-luvulla länttä ei olisi kiinnostanut pätkääkään…


Uimavesissä näkyy ruokavaliomme
Helteet tuovat mukanaan toistuvan sinileväongelman. Juuri silloin, kun puhtaita uimavesiä kipeimmin tarvittaisiin, muuttuu Suomenlahti leväpuuroksi…
Biojätteiden laajempi keräys on tervetullut
Biojätteen keräys tulee pakolliseksi kaikkiin asuinkiinteistöihin Espoossa 1.7.2023. Uudistus on tervetullut, sillä on tärkeää saada biojäte pois sekajätteen joukosta. Nykyisin biojätteen osuus sekajätteestä on noin 40 prosenttia…


Malttia Toppelundin kahvilasuunnitelmaan
Rantaraitin varteen Toppelundin metsään suunnitellaan uutta kahvilarakennusta. Kattava palvelutarjonta on sinänsä perusteltua, ottaen huomioon Rantaraitin suosion…