Vastuuta sekä ympäristöstä että taloudesta

Kaupungit ovat yhteiskunnan tienraivaajia. Siksi Espoon päätöksenteko tulee hahmottaa yhtä kaupunkia suurempana mahdollisuutena. Espoon tulee olla kunnianhimoinen elinvoiman ja innovaatioiden alusta, ympäristönsuojelun edelläkävijä ja avarakatseisten arvojen kehto.

Kaiken perustana on kestävä talous. Yhteiskunnan keräämät verot ovat kansalaisten työllään ansaitsemia rahoja. Siksi niiden käyttöön on suhtauduttava vakavasti ja harkiten. Kun kirstu ammottaa tyhjyyttään, tulee meidän ensin varmistaa, että Espoo käyttää nykyiset verorahat järkevimmällä mahdollisella tavalla ja vasta viimeisenä vaihtoehtona turvautua veronkorotuksiin.

Matinniitty on hieno esimerkki monimuotoisesta lähiluonnosta kaupungissa. Aiemmin tilalla oli vain nurmikkoa, mutta alue muutettiin niityksi yksinkertaisesti jättämällä ajamatta. Nyt Matinniitty on perhosten, pölyttäjien ja heinäsirkkojen paratiisi. Ainakin minusta kukkaketo on karrelle kuivunutta nurmea kauniimpi.

Haluan lapsuuteni luonnon takaisin. Yhdessä sukupolvessa on luonnossa tapahtunut silmin havaittava muutos. Esimerkiksi linnut tuovat huolestuttavan viestin ympäristön tilasta. Monet aiemmin yleiset lajit, kuten varpunen, pajulintu ja naurulokki ovat käyneet harvinaisiksi. Näin emme voi jatkaa.

Vastuullisen valinnan on oltava vaivaton. Toimiva ja luotettava joukkoliikenne, sujuva pyöräily, kattavat kierrätysmahdollisuudet ja maittava ja proteiinipitoinen kasvisruoka ovat siksi Espoossakin tavoittelemisen arvoisia.

Elämme elämämme kaupungissa. Siksi ei ole yhdentekevää, miltä Espoo näyttää. Kaunis ja viihtyisä kaupunki vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin. Esimerkiksi kahvila- ja ravintolapalveluita on saatava myös kauppakeskusten ulkopuolelle, sillä näin varmistetaan kaupunginosien elävyys ja palveluiden omaleimaisuus.

Espoon kokoomuksen asiantuntevaa, aikaansaavaa ja ruskettunutta valtuustoryhmää valtuustotalon portailla kesällä 2024. Olen kiitollinen valtuustoryhmämme hyvästä hengestä. Kuluneella kaudella olen itse toiminut paitsi valtuutettuna, myös ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsenenä ja HSY:n hallituksen jäsenenä.

Perusoikeudet pyöräilijöillekin! Pyöräilijät ovat liikenteessä toisen luokan kansalaisia. Se on sääli, sillä sujuva pyöräliikenne olisi kaikkien etu. Esimerkiksi katuremonttien kiertoteistä laaditaan pyöräilijöille varsinaisia labyrinttejä.

Kuluvalla valtuustokaudella olen onnistunut monessa asiassa:

  • Uusia luonnonsuojelualueita perustettu 10 kpl (yhteensä n. 180 hehtaaria, eli n. 260 jalkapallokentän verran). Olen puhunut suojelualueiden perustamisen puolesta aktiivisesti ympäristö- ja rakennuslautakunnassa, sekä valtuustossa. Tutustu kanssani uusiin suojelualueisiin Instagramin puolella!

  • Aloitteessani esitin ystävyyskaupunkisuhteiden solmimista Ukrainaan. Espoo solmikin ystävyyskaupunkisuhteet Zelenskyin synnyinkaupunki Kryvyi Rihin kanssa vuonna 2022.

  • Espoo asetti tavoitteekseen ensimmäisenä kaupunkina Suomessa monimuotoisuuden heikentymisen pysäyttämisen vuoteen 2035 mennessä. Ajoin tavoitetta valtuuston strategianeuvotteluissa vuonna 2021.

  • Aloitteessani esitin tienvarsien niittokertojen harventamista pölyttäjien ja niittylajiston suojelemiseksi. Espoo kokeilikin kesällä 2024 niittojen harventamista.

  • Esitin Espoon keskuspuistossa tapahtuvien metsähakkuiden ehkäisemiseksi vapaaehtoisuuteen perustuvaa kompensaatiota hakkuusuunnitelmista luopumisiksi. Ehdotus sai laajaa kannatusta.

Kaupunki ei ole luonnon vastakohta. Espoossa on lukemattomia arvokkaita elinympäristöjä, joille ei maaseudulta löydy vertaistaan. Esimerkiksi Espoon keskuspuisto on laaja vanhojen metsien alue, jollaista ei talousmetsien peittämässä Suomessa tule missä tahansa vastaan. Mössenkärrin lampi elokuun illassa 2024.

Keskeisiä tavoitteitani tulevalla valtuustokaudella ovat

  • verorahojen kunnioitus,

  • lähiluonnon turvaaminen, uusien suojelualueiden perustaminen,

  • sujuva pyöräily,

  • toimiva ja luotettava joukkoliikenne,

  • kaupunkirakenteen suunnittelu siten, että eläminen myös ilman autoa on mahdollista, 

  • kauniin ja viihtyisän kaupungin rakentaminen,

  • uusiutuvaan energiaan perustuva kaukolämpö, 

  • kierrätysasteen parantaminen 

  • ja julkisissa ruokailuissa maittavan ja laadukkaan kasvisproteiinin, sekä kestävästi pyydetyn Itämeren kalan lisääminen.

Viihtyisämpi kaupunki on mahdollinen. Tässä esimerkki Lyypekistä: elävää, kaunista ja käveltävää kaupunkia. Lyypekkiläisillä on noin 1000 vuoden etumatka, mutta Espoon kannattaa ottaa mallia.

Vieraslajitalkoot Westendissä. Olemme kitkeneet lupiineja samasta paikasta Westendintien varresta jo monena vuonna, sillä lupiini tukahduttaa muut kasvit ja yksipuolistaa luontoa. Espoo tukee vieraslajitalkoita tarjoamalla välineet ja keräämällä jätesäkit pois, tärkeä juttu!

Ekologisin vaate on se, minkä jätät ostamatta. Toiseksi ekologisin on loppuun saakka käytetty ja asiallisesti kierrätetty. Paras keino säästää luonnonvaroja on laittaa kierrätysmahdollisuudet kuntoon!