Kirja: Talous ja humanismi
Sixten Korkman arvioi kirjassaan Talous ja humanismi (2023) sitä, millaisen kädenjäljen uskonto, valistus, markkinatalous ja humanismi ovat jättäneet nyky-yhteiskuntaan ja erityisesti talouteen. Kirjan punainen lanka tahtoo aika paikoin katkeilla, mikä ei kuitenkaan haittaa, sillä ainakin itselleni kirjan arvo liittyi ennen kaikkea sen yleissivistävyyteen.
Kehuttava on myös sitä, että Korkmanin oma ääni kuuluu kirjassa hyvin selvästi. Osansa kritiikistä saa uusliberalismi ja nyky-yhteiskunnan arvoiksi muodostuneet jatkuva kilpailu, meritokratia, yksilökeskeisyys ja markkinaistuminen. Vaikka esimerkiksi uusliberalismin kritiikki jää ohueksi, nojautuen lähinnä Yhdysvaltojen eriarvoistumiskehitykseen, on Korkmanin kritiikin ja ratkaisujen kanssa helppo olla samaa mieltä.
Korkman esittää uudeksi yhteiskunnalliseksi arvoksi ja päätöksenteon lähtökohdaksi ihmisen arvon tunnistamista, siis eräänlaista humanismin paluuta, sekä ihmisoikeuksia. Korkmanin mukaan asettamalla ihmisoikeudet politiikan teon lähtökohdaksi voitaisiin ratkaista nykyajan vaativimmat ongelmat, kuten ympäristö- ja pakolaiskysymykset. Sen sijaan aikamme arvoina olevat kilpailu ja varallisuuden kartuttaminen eivät tähän Korkmanin mukaan kykene.
Kaiken kaikkiaan erinomainen yleissivistävä teos uskonnon, valistuksen, markkinatalouden ja humanismin taustoista kiinnostuneille. Ennen kaikkea se tarjoaa kriittisen näkökulman niille arvoille ja uskomuksille, joiden varassa nykyaika tekee päätöksiä.